MCQs in case taking & repertorisation

MCQs  in Case taking & repertorisation 

books (2)booksMCQs from TPB & BBCR 

1. Boeninghausen’s original therapeutic pocket book contain remedies

(a) 342  (b) 362  (c) 126  (d) 220

2. In TPB Disordered stomach can be found on

(a) Abdomen internal      (b) Flatulence        (c) Stool        (d) Aggravation

3. Direction of symptoms can be taken as

(a) locations                  (b) sensation                 (c) modality           (d) concomitant.

4. Suppression of eruptions will be found in TPB

(a) skin (b) Aggravation (c) Both (d) None

5. Organic changes can be taken as

(a) Location                   (b) Sensations   (c) Modality           (d) concomitant

6. Complaints from persuation can be found in TPB

(a) Mind                        (b) intellect                    (c) sensation          (d) aggravation

7. Exciting factor can be taken as

(a) Sensation                 (b) Modality                   (c) Concomitant (d) None

8. Suppression of sweat can be found in TPB

(a) Sweat                      (b) Sensations   (c) Aggravation  (d) None

9. Kent is against which concept of Boenninghausen

(a) Analogy          (b) Concomitant           (c) Evaluation     (d) concordance

10.  Complaints when chewing can be found in TPB

(a) Mouth          (b) Teeth           (c) Sensations   (d) Aggravation

11.   …………….. to the totality is what the modality is to the single symptom.

(a) Mental General                     (b) Physical General       (c) Concomitant (d) Sensation.

12. Injuries can be found in TPB

(a) Sensations   (b) Skin (c) Aggravation  (d) None

13.  Evaluations of remedies first introduced by

(a) Kent (b) C.M. Buger   (c) Jahr (d) Boennighausen

14. Onanism can be found in TPB

(a) Sexual organs           (b) Aggravation (c) Sensations   (d) None

15.   In TPB Vertigo can be found in

(a) Head internal            (b) Head external           (c) Sensorium    (d) intellect

16.   In TPB hiccough in

(a) Eructation     (b) Aggravation  (c) both (d) None

17. In TPB paralysis of optic nerve

(a) Eye              (b) Vision                      (c) Both (d) None

18. Retching in TPB

(a) Aggravation  (b) nausea                     (c) Both (d) None

19. In TPB,  exophthalmus can be found in

(a) Eyes        (b) Vision                      (c) Sensation             (d) face

20. In TPB sexual excess can be found in

(a) Aggravation  (b) Sexual organ            (c) both (d) None

21. In TPB Derives aversions can be found in

(a) Mouth          (b) tongue          (c) Taste           (d) Hunger & Thirst

22.In TPB sunburn can be found in

(a) Skin (b) Aggravation  (c) Sensation                 (d) None

23. In TPB Derive for open air can be found in

(a) Mind              (b) intellect                  (c) Sensations   (d) Modality

24. In TPB complaints during vertigo can be found in

(a) Intellect        (b) Aggravation  (c) Sensation and complaints     (d) None

25. In TPB, Hair of head falls out in

(a) External head           (b) internal head (c) Aggravation  (d) Skin

26. In TPB seriousness in

(a) Mind            (b) intellect                    (c) sensation                 (d) Aggravation

27. In TPB Activity can be found in

(a) Mind              (b) intellect                  (c) Aggravation  (d) sensation

28. In TPB Ecstasy can       be found in

(a) Aggravation              (b) sensation                 (c) intellect              (d) Mind

29. In TPB Stupefaction can be found in

(a) Mind            (b) intellect                    (c) sensation                 (d) None

30. In TPB Squinting can be found in

(a) Eyes            (b) Vision          (c) Sensation                 (d) Aggravation

31. In TPB Staring can be found in

(a) Vision          (b) Eyes            (c) Face            (d) None

32. In TPB Muscae volitans can be found in

a) Vision           (b) Eyes            (c) Sensation                 (d) Aggravation

33. In TPB comodones can be found in

(a) Skin (b) Face            (c) External head           (d) Aggravation

34. Personality & individuality is denoted by

(a) quid (b) quis (c) ubi   (d) quando

35. Cause of disease

(a) Quibus auxellus        (b) quomodo     (c) quando         (d) cur

36. Kent appreciate of which of about TPB

(a) Philosophic background         (b) construction

(c) concordance chapter             (d) Method of repertorisation

37. Sides of the body added to the TPB by

(a) T.F.Allen          (b) H.A.Robert           (c) Annie C.Willson          (d) C.M. Boger

38. T.P.B. was translated by all except

(a) J.H.Allen                  (b) H.A. Robert  (c) Hempel        (d) Okie

39.  Modalities are not confined to the particular symptom but that like the red thread in the cordage of the British Navy, they apply to all the symptoms of the case.  This denotes

(a) Doctrine of concomitance      (b) Doctrine of analogy

(c) Complete symptom               (d) Concordance

40. “Warp of the fabric” denote all except

(a) Leading, prominent, clearly recognizable, attract the attending physician           (b) Having clear pathological foundation
(c) Indicate seat & nature of the morbid process          (d) Giving individuality for prescribing

41.  Pioneering work in regional repertory

(a) Bell’s diarrhoea                     (b) Allen’s fever   (c) Berridge’s eye        (d) Minton’s uterus

42.  In Bell’s diarrhoea repertory proper in

(a) 1st part          (b) 2nd part         (c) only one part which contain repertory        (d) None

43.  In Berridge’s eye evaluation for

(a) remedies                  (b) rubrics                      (c) both             (d) None

44.  No. of medicines in Knerr’s Repertory

(a) 408              (b) 405              (c) 508              (d) 504

45.  Knerr gives important to which in his repertory of Herring’s guiding symptoms of our Material Medica

(a) Toxicological symptoms                    (b) symptoms obtained in sick

(c) Verified symptoms                            (d) Observation from old school

46.  Which repertory is constructed on the plan of crudence concordant bible

(a) Hempel’s repertory                (b) Knerr’s repertory

(c) Kunzli’s repertory                  (d) Repertory by William Gentry

47.  How many grading in Knerr’s repertory

(a) 5                  (b) 4                  (c) 3                  (d) 2

48.  How many grading in Gantry’s concordance

(a) 5                  (b) 4                  (c) 3                  (d) 2

49.  In Gentry’s concordance female sexual symptoms are deal with in which volume

(a) 1                  (b) 2                  (c) 3                  (d) 4

50.  Gentry’s concordance compiled in how many volumes

(a) 6                  (b) 5                  (c) 4                  (d) 3

51.   Boger gives most importance to

(a) Causative modality   (b) time modality            (c) Pathological general     (d) Physical generals

52.   Preface of the “Repertory of Antipsoric medicine” was written by

(a) Boenninghausen       (b) Hahnemann  (c) H.A. Robert   (d) Ruckert

53.   An attempt of showing relative kinship of Homoeopathic medicine was written in

(a) 1832            (b) 1833            (c) 1835            (d) 1836

54.   “The therapeutics of fever” written by

(a) T.F. Allen                 (b) H.C. Allen    (c) J.H. Allen                 (d)W.C. Allen

55.  Teeth loose and falling out can be found in TPB

(a) Sensations   (b) teeth            (c) Aggravation  (d) None

56.  “Breath Hot” in TPB

(a) Respiration   (b) Air passages            (c) Mouth          (d) None

57.  ‘Hernia’ in TPB

(a) Internal abdomen      (b) External abdomen     (c) Abdominal rings  (d) Sexual organs

58.  ‘Mons Veneries’ in TPB

(a) External abdomen     (b) Internal abdomen      (c) Sexual organ      (d) None

59.  ‘Inguinal gland’ in TPB

(a) Internal abdomen      (b) External abdomen     (c) Sexual organ    (d) Inguinal & Public region

60.  ‘Glycosuria’ in TPB

(a) Aggravation (b) Urine            (c) Sensations               (d) Complaints

61.   ‘Dysuria’ in TPB

(a) Urine            (b) Urinary organs              (c) Micturition            (d) Sensations

62.   Boennighausen named ‘steiss’ for

(a) Sacrum        (b) Scapula        (c) Coccyx        (d) Smoll of back

63.   “Symptoms of one side” in TPB

(a) Aggravation  (b) Sensations   (c) Ameliorations            (d) None

64.   “Chlorosis” in TPB

(a) Sensations   (b) Circulation    (c) Aggravation  (d) None

65.   “Cracking of joints” in TPB

(a) Upper extremities      (b) Lower extremities      (c) both  (d) None

66.   “Tendency to take cold” in TPB

(a) Nose            (b) Respiration   (c) Sensations   (d) Aggravation

67.  ‘Nervous excitement’ in TPB

(a) Mind            (b) Sensations   (c) Aggravations            (d) None

68.  ‘Gout like pain’ in TPB

(a) Upper and lower extremities   (b) Bones          (c) Sensations    (d) Aggravation

69.  ‘Hysteria’ in TPB

(a) Sensations   (b) Mind            (c) Intellect        (d) Aggravations

70. ‘Aversion to being looked at’ in TPB

(a) Mind            (b) Intellect        (c) Aggravations            (b) Sensations

71.  ‘Weakness of joints’ in TPB

(a) Upper extremities      (b) Lower extremities      (c) Both        (d) None

72.  ‘Dread of washing’ in TPB

(a) Mind            (b) Intellect        (c) Sensations    (d) Aggravations

73.  Hair falls out from eye brows in TPB

(a) External head           (b) Face            (c) Skin (d) Aggravation

74.  Wounds bleed freely with injuries of bone in TPB

(a) Bone            (b) Skin (c) Aggravation  (d) Sensations

75.  Wounds bleed freely with injuries of glands in TPB

(a) Glands         (b) Skin (c) Sensations   (d) Aggravation

76.  In oldest edition 1st chapter was

(a) Mind & Sensorium     (b) Mind & Intellect         (c) Mind & Disposition

77.  ‘Lying on left aggravation’ in TPB

(a) Sleep           (b) Aggravation (c) Sensation                 (d) None

78.  Putting out the tongue’ aggravation in TPB

(a) Mouth          (b) Tongue         (c) Aggravation  (d) Sensation

79. Symptoms during sweat in TPB

(a) Sensations   (b) Aggravation  (c) Fever           (d) None

80. Symptoms after sweat in TPB

(a) Sensations   (b) Aggravation  (c) Fever           (d) None

81.  Yawning after in TPB

(a) Sleep           (b) Aggravation  (c) Mouth          (d) Ameliorations

82.  Lying with head lower aggravation

(a) External head           (b) Internal head (c) Sleep           (d) Aggravations

83.  “Boennighausen’s characteristics and repertory” was published posthumously on

(a) 1900            (b) 1905            (c) 1904            (d) 1937

84.  In evaluation Boger gives most importance to

(a) Pathological generals            (b) Clinical rubrics          (c) Causative modality

(d) Mental symptoms

85.  In BBCR the concordance sections consist of remedies

(a) 141  (b) 140  (c) 125  (d) 126

86.  In BBCR the characteristics sections consist of remedies

(a) 140  (b) 141  (c) 126  (d) 125

87.  While compiling BBCR, Boger followed the basic plan and construction of Boennighausen’s

(a) Repertory of antipsoric medicines                   (b) TPB

(c) Repertory of not antipsoric medicines            (d) Relative kinship of remedies

88.  In BBCR which chapter is most enriched with concomitants

(a) Mind            (b) Fever           (c) Head            (d) Respirations

89.  In BBCR the rubric ‘puts things into mouth’ will be found in

(a) Mouth          (b) Mind            (c) sensations and complaints

(d) Aggravations and Ameliorations

90.  In BBCR                       will be found in

(a) Aggravations and Ameliorations         (b) Sensations and complaints

(c) Urine            (d) Urinary Organs

91.   In BBCR ‘Uric acid diathesis’ in

(a) Aggravations and Ameliorations         (b) Sensations and complaints

(c) Urine            (d) Urinary Organs

92.  In BBCR ‘Senility’ in

(a) Sensations and complaints    (b) Aggravations and Ameliorations

(c) Genetalia                  (d) Sexual impulse

93.  In BBCR ‘Hydrophobic’ in

(a) Sensations and complaints    (b) Mind            (c) Both             (d) None

94.  ‘Phlegmatic’ in BBCR

(a) Mind            (b) Sensations & complaints       (c) Both             (d) None

95.  In BBCR “Phlegmatic” in

(a) Chest           (b) Abdomen                  (c) Hypochondria           (d) Epigastrium

96.  In BBCR “loss of prostatic fluid during stool”

(a) Prostatic gland          (b) Stool            (c) Sexual impulse         (d) Genetalia

97.  In BBCR “Gester Heart” in

(a) Glands         (b) Neck & external throat           (c) Heart & Region of    (d) None

98.  In BBCR “Anxious feeling” in

(a) Mind            (b) Sensorium    (c) Sensation & complaint (d) Aggravation & Amelioration

99.  “Wants to be carried” in BBCR

(a) Mind            (b) Aggravation & Amelioration    (c) Both (d) None

100.  “Becomes heated easily” in BBCR

(a) Aggravation & Amelioration    (b) Sensation & complaint           (c) Both       (d) None

101. “Infants affections of” in BBCR

(a) Sensation & Complaints        (b) Aggravation & Amelioration     (c) Both (d) None

102. In RBCR “Slowly learn to walk”

(a) Mind            (b) Lower extremities      (c) Sensation & complaints       (d) Aggravation & Amelioration

103. Children learn to walk with difficulty

(a) Mind            (b) lower extremities       (c) Aggravation & Amelioration   (d) Sensations & complaint

104. “Intolerant music” in BBCR

(a) Mind            (b) Aggravation & Amelioration    (c) Sensation& Complaints     (d) Hearing

105. According to Boger which one is given the last place in the order of hierarchy

(a) Modality                   (b) Sensation                 (c) Concomitant (d) Location

106. In BBCR “Catalepsy”

(a) Mind            (b) Sensation & Complaints        (c) Extremities       (d) Aggravations & Ameliorations

107.  In BBCR no. of rubrics in mind

(a) 536  (b) 336  (c) 366  (d) 566

108. In Synthetic repertory Uremia will be obtained in

(a) Vol. I            (b) Vol. II           (c) Vol. III          (d) None

109. In synthetic repertory ‘Delirium tremens’

(a) Vol. I            (b) Vol. II           (c) Vol. III          (d) None

110. “Schizophrenia” will be obtained in

(a) Synthesis                 (b) Synthetic                  (c) Murphy’s repertory    (d) All

111.  In Synthetic Repertory “Placenta previa”

(a) Vol. I            (b) Vol. II           (c) Vol. III          (d) None

112.   1st card repertory was prepared by

(a) Field            (b) Guernsey                 (c) Boger           (d) Jugal Kishore

113.  First, who introduced the evaluation of drugs in card

(a) Marcore Jaminez      (b) Margret Tylor            (c) Field            (d) Boger

114.   Dr. P.Sankaran’s Card repertory based on

(a) Boennighausen         (b) Boger           (c) Kent (d) All

115.  Concise Repertory by S.R.Pathak is

(a) Puritan Repertory      (b) Logico utilitarian Repertory

(c) Alphabetic Repertory (d) None

116.  Side effects of chemotherapy will be obtained in

(a) Synthetic Repertory  (b) Synthesis                 (c) Morphy’s repertory

(d) Kenzli’s Repertory

117.  In the “Synoptic key” of Boger which part contain repertory

(a) 1st part          (b) 2nd part         (c) 3rd part         (d) None

118.  Which versions of “RADAR” first available in printed form

(a) 7      (b) 5      (c) 6      (d) 8.1

119.  Clinical Repertory was written by

(a) William Boericke       (b) Garth Borik   (c) Oscar E Borick         (d) None

120.   Clinical repertory by J.H. Clerk published in

(a) 1904            (b) 1908            (c) 1927            (d) 1900

121.  Berridge’s eye published in the year

(a) 1863            (b) 1873            (c) 1876            (d) 1900

122.  ‘The therapeutics of fever’ by H.C.Allen was published in

(a) 1869            (b) 1879            (c) 1896            (d) 1883

123.  Boger has close anociation and incorporated his views about pathological general with

(a) Dr. L.D. Dhawale      (b) Garth Boricke           (c) H.A.Robert  (d) William Boericke

124.  The Drug proved by Boger

(a) Viola tricolar (b) Viola Odorata            (c) Samarskite  (d) Verbascum

125.  Posthumous edition of BBCR was published by

(a) Boerick & Taffel                    (b) Roy & Company

(c) Jain Publications                   (d) None

ANSWERS 

1

 C  

26

 A  

51

 A  

76

 D  

101

 A

2

 D  

27

 B  

52

 B  

77

 B  

102

 A

3

 A  

28

 C  

53

 D  

78

 C  

103

 D

4

 B

29

 B

54

 B

79

 C

104

 B

5

 B

30

 A

55

 B

80

 B

105

 D

6

 D

31

 B

56

 C

81

 B

106

 A

7

 B

32

 A

57

 A

82

 D

107

 C

8

 C

33

 A

58

 A

83

 D

108

 B

9

 A

34

 B

59

 B

84

 C

109

 A

10

 D

35

 D

60

 B

85

 C

110

 D

11

 C

36

 C

61

 C

86

 A

111

 C

12

 C

37

 A

62

 C

87

 A

112

 B

13

 D

38

 A

63

 B

88

 B

113

 A

14

 B

39

 B

64

 A

89

 B

114

 B

15

 D

40

65

 D

90

 B

115

 C

16

 C

41

 C

66

 C

91

 A

116

 C

17

 B

42

B

67

B

92

B

117

A

18

 C

43

 B

68

 C

93

 C

118

 B

19

 D

44

 A

69

 A

94

 A

119

 C

20

 A

45

 C

70

 D

95

 C

120

 A

21

 D

46

 D

71

 D

96

 C

121

 B

22

 B

47

 B

72

 C

97

 C

122

 B

23

 C

48

 D

73

 C

98

 C

123

 A

24

 B

49

 D

74

 B

99

 C

124

 C

25

D

50

 A

75

 B

100

 B

125

 B

Prepared by Dr. S. Jeeja MD(Hom) [ Repertory ] , Formerly Lecturer, WMHMC, Attoor

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ten − 2 =