Question Paper of UPSC Homoeopathy Medical Officer Exam 2014

red-question-markQuestion Paper of UPSC Homoeopathy Medical Officer Exam 2014

Here are some of the questions with probable answr

Candidates are requested to post the questions with choices and answers.

Compiled by Dr Ashish Kr Jha

1.Rubric ‘ONYX’ is found in which chapter of Kent’s Repertory.
Ans: Eye

2.Rubric ‘SYNCOPE’ is found in which chapter of Kent’s Repertory
Ans: Vertigo

3.Boger’s work Boenninghausen’s characteristics and repertory is based on the following fundamental concept:
Ans: PATHOLOGICAL GENERAL, Complete, Concordance
1. Doctrine of complete symptom and concomitant, 2. Doctrine of pathological general,3. Doctrine of causation and time, 4. Clinical rubrics, 5. Evaluation of remedies, 6. Fever totality, 7. Concordance

4.What Pulsatilla is at puberty, Graphites is at Climacteric.

5.Neuralgia pains like a long thread in face, head, neck and chest…
Ans: Allium Cepa

6.Pain in small spots, can be covered with point of finger.
Ans: Kali Bichromicum

7.Urticarial Rashes, especially after violent exercise ……
Ans: Natrum mur.

8.Leucorrhoea acrid, profuse running down the heels…worse during daytime and ameliorate by cold bathing.
Ans: Alumina

9.Pain burning stinging, sore, oedma bag like, puffy swelling under the eyes……
Ans: Apis Mel.

10. Nux Vom—-Loganiacea
Dulcamara—Solanaceae
Colocynthis – Cucurbitacea

11.Colic from Cucumber….
Ans: Allium Cepa

12.Bad Effects from mechanical injury with bruise ……
Ans: Sulphuric Acid

13.Rovsing’s Sign can be seen in………Pancreatitis / Appendicitis / Peritonitis
Ans: Appendicitis

14.Which of the following is not a sarcode…Adrenalinum / Cholesterinum / Medorrhinum / Thyroidinum.
Ans: Medorrhinum—-Nosode

15.Homeopathic Medicine prepared from Neem….
Ans: Azadirachta Indica

16.Mesmerism is given in which Aphorism—
Ans: Aphorism 293-294

17. How many chapters are there in the Kent’s Repertory-
Ans: 37 Chapters

18. Garth Boericke has divided symptoms into—–
Ans: Basic & Determinant.

19.‘Aggravation is quick, short and strong with rapid improvement of the patient’ is there in Kent’s Observation?
Ans: Kent’s 3rd Observation

20.Koplik’s Spot is seen in:
Ans: Measles

21.Rose spot is found in Typhoid on
3-6 Days / 7-10 days/10 -15 days/18-20 days
Ans: 7 – 10 days

22.Leucorrhoea acrid, corrosive, offensive: worse between periods; has the odour of green corn; stiffens like starch, stains the linen yellow…….
Ans: Kreosote

23.Itching without eruption:
Ans: Dolichos

24.Always better when occupied—-
Ans: Helonios

25.Match the following:
Ans: Ardent- Nux vomica
Hypocrisy- Phosphorus
Lycopodum
Benevolence- coffea

26.Cough has a gurgling sound, as If water was being poured from a bottle. —-
Ans: Cuprum Met.

27.Drawing pain through chest from breast to scapula……
Ans: Croton tig

28.Horse Chestnut is the common name of —-
Ans: Aesculus Hip

29.Haemorrhoids blind, painful, purplish, rarely bleeding
Ans: Aesculus Hip

30.Which of the following is the symptom of Actea Racemosa—-
Chorea < Right Side
Increase of mental symptom during menses
Illusion of mouse running under her chair

31.Complaints appear diagonally ; upper left and lower right side
Ans: Agaricus Muscarius

32.Aeuthusa cynapium
Intolerance of Milk—-True
Thirstlessness—–True
Eyes turn upward—-False
Features expressive of pain and anxiety…..True
Ans: Eyes turn Downward during epileptic spasms with clenched thumb.

33.Takes cold easily without knowing how or where; seems to take cold every time he takes a fresh breath of air. …
Ans: Tuberculinum

34.Common cause of bleeding per rectum in children
Rectal Polyp/Ulcerative Colitis/ Fissure in Ano/Piles

35.No. of carpal bones
Ans: Eight

36.Lesion in Radial nerve……
Ans: Wrist drop

37.Hahnemann classification of Intermittent disease

38.Homoeopathic aggravation….
Ans: Aphorism 157-160

39.Therapeutic law of cure:
Ans: Aphorism 29

40.‘A weaker dynamic affection……is very similar to the former in its manifestation’
Ans: Aphorism 26

41.Mesmerism is given in which Aphorism
Ans: Aphorism 293-294

42.Sand and Filtration
Ans: Water Treatment

43.Luna is a——-
Ans: Imponderabilia

44.Dimorphic Anaemia is found in ……Malaria/Kala-azar/Systosomiasis
Ans:

45.Which of the following is Not a plama protein…..Feutin/Ig/Xanthine/Serulo plasmin.

46.Toothache > by cold water and cool air & Diarrhoea sudden, urging, on first rising and standing on the feet….. Natrum sulph / Coffea / Puls
Ans: Natrum sulph

47.50 millesemal potency is given in which Edition of Organon of Medicine.
Ans: 6th edition

48.Drug proving is……
Ans: Primary action

49.Ketonuria/ketosis is found in …..
High protein diet/high fat diet/DM/DI

50.A chronic autoimmune disease in which the body’s white cells destroy the exocrine glands, specifically the salivary and lacrimal glands, that produce saliva and tears, respectively.
Sjogren Syndrome/Dry eye syndrome
Ans: Sjogren Syndrome

51.Matching:
Vertigo kneeling, ascending, menses, pregnancy

52.Koplik’s spot
Ans: Measles

53.Menses, leucorrhoea, stain the line yellow:
Ans : Kereosote

54. Rose Spot in Typhoid—-
Ans: 7to 10 days

55.A boy swim in the Pond whole day and later develop meningitis—-sarcopedes / entamoeba histolytica/other
Ans: Parasitic Meningitis —Entamoeba histolytica

56.Diabetes Mellitus?

57.1st heart sound?

58.QRS wave?

59.Atrial Systole?

60.Lymphadenopathy:
Hodgkin Lymphoma/Benign Hypertrophy of Prostate/Carcinoma of Penis/

61.Dryness of tonge with thirstlessness is a
Peculiar/Uncommon/Contradictory/All of the above

62.The commonest site Pelvic Fracture is..
Ale of Illeum/ Ischial Tuberosity/Acetabullam

63.IUL- ossification –Illeum ….?

64.Hypokalaemia is deficieny of
Potassium/Sodium/Calcium/Phosphorus

65.Major Criteria of Rheumatic Fever
Carditis/Subcutaneous nodules/ESR/Chorea
Ans: ‘ESR’ is a minor criteria

66.Iodine in Plasma

67.Which of the following is not true in Acute Appendicitis
Tenderness & Rigidity is absent in the Rt. Iliac fossa when the appendix is retrocaecal position
Tenderness & rigidity is absent in the Rt. Iliac fossa when the appendix is pelvic position
Pain preceded by vomiting
Vomiting preceded by abdominal pain
Ans: Tenderness & Rigidity is absent in the Rt. Iliac fossa when the appendix is retrocaecal position

68.Bleeding during cough, expectoration in morning, purulent, profuse
Bronchiectasis/Bronchitis/
Ans: Bronchiectasis

69.Sugar is usually present in urine despite normal blood sugar level in’
Renal Glycosuria/Diabetes Mellitus/ Diabetes Insipidus/Hypertension
Ans: Renal Glycosuria

70.Emphysema is chiefly caused by….
Ans: Cigarette smoking

71.Hoarseness of Voice and persistent cough for fortnight should be suggestive of, unless it is diagnosed.
Tuberculosis/Clergyman’s voice/Carcinoma of Larynx

72. Symptom of Latent Psora
Ans: Quick and Active, but easily tired
Lack of Concentration
Weeping ameliorate
Fits of anger

73.For Easy delivery during labor this remedy is prescribed….Causticum/Caulophyllum/Pulsatilla
Ans: Caulophyllum

74.Casoni Test is used in : Hydatid Disease/ Cysticercosis/Other
Ans: Hydatid Disease

75.Smile and social recognition of mother by the Infant:
1 Month/2 Months/6 Months/9 Months

76.Pregnacy test of urine is positive in:
Hydatiform mole / Chorecarcinoma / Both / None
Ans: Both

Dear Friends,
Please complete the question paper, by posting the questions here

9 Comments

  1. Repertory cold blooded rubric organon symptom which produced rarely in some people anatomy gastrodeodenal artery surgery triad and cause for increasing prothrombin time causes of enlargement renal calyx and destruction of parenchyma….for chronic effect of injury drug is hamamelis please refer allens key note…orthopedics most less common fracture of hip bone

    • Dear Dr Subhamoy ghosh ji
      the questions here posted has to complete with the multiple choice options and correct answers. We are seeking your valuable feedback/suggestion if any. Please post all the correction and other anomalies if you remember. We will certainly modify the final question/answer list soon.
      Looking forward to your prompt response.

  2. 75.Smile and social recognition of mother by the Infant: Ans: 2 MONTHS.
    44. Dimorphic Anemia is found in : Ans: Hookworm infection.
    34.Common cause of bleeding per rectum in children: Ans: Rectal polyp.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × three =